top of page
Søk
  • pr8520

Historisk vandring fra Mellingsætra

Oppdatert: 8. jun.


Under årets Kristin på Husaby vil Skaun historielag arrangere ei historisk vandring fra Mellingsætra til Mormonhølen. Turen vil gå langs «Pilgrimsleia». Kari Melby vil fortelle historier om Mellingsætra, Hallgerd Aune og Svein Ola Syrstad vil bli med som kjentmenn langs leia.


I motsetning til de fleste gardene i Skaun ligg Mellingsætra litt for seg sjøl. 4-5 km fra Råbygda, nær grensa til både Orkdal og Hølonda. Og det er «Brattlia» i Orkdal som er nærmeste granne. Det har tydelig vært mye ferdsel og flytting mellom grender og bygder rundt Skaunakjølen, kanskje med Mellingsætra som et knutepunkt. Det er fortsatt slekt og familieband mellom alle bygdelaga.

Det ser ut som grenda vart rydda mot slutten av 1500-tallet. Første gangen vi finn «Mellingsæter» i landskyldsretten er i 1661, da som del av det gamle klostergodset Rein. Arkeologer mener det kan ha vært bosetning her enda tidligere, kanskje i høgmiddelalderen, uten at det er bekreftet i kilder. Rundt 1900 var det 4 bruk og en husmannsplass i grenda med et folketall på 41. Turen: Vi starter på markedsplassen på Venn kl 10:00, lørdag 24. juni. Transport ordnes av hver enkelt, men vi oppfordrer til samkjøring, både med hensyn til parkering i Mellingsætra og for å forenkle logistikken etterpå med henting av biler.

Fra Venn til parkeringsplassen i Mellingsætra er det 12 km. Det er selvsagt mulig å kjøre direkte til Mellingsætra.

Vi minner om at veien fra Melbylykkja til Mellingsætra er bomvei. Vipps: 506295, 50 kr for personbil

Program:

10:30: Orientering før turen. Mellingsætra, Kari Melby forteller.

Så starter vi turen fram mot Mormonhølen og Gruva langs «Pilgrimsleia». 4, 5 km. Stopp og orientering langs leia.

Turen avsluttes ved Mormonhølen. Enkelte vil kanskje fortsette helt fram til Venn. (4,4 km).

Klær og fottøy etter forholdene. Mat og drikke til eget behov.

VEL MØTT

105 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page